6.4 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоНа фокусКакво да очакваме от заседанието на Управлението за федерален резерв на САЩ

Какво да очакваме от заседанието на Управлението за федерален резерв на САЩ

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ днес започва двудневно заседание за паричната политика, което е в центъра на вниманието на пазарите, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

В края на срещата УФР може да достигне до ново повишаване на основния лихвен си процент, като за четвърти път го увеличи съществено, с 0,75 процентни пункта. Представителите на борда на Управлението за федерален резерв обаче вероятно ще проведат напрегнат дебат с основна тема – дали не идва времето, когато трябва да забавят темпа на повишаване на лихвите, с което целят да овладеят високата инфлация, но рискуват икономиката на страната да изпадне в рецесия, отбеляза Асошиейтед прес.

Участници на финансовите пазари претеглят какви са шансовете още на това заседание УФР да сигнализира началото на по-малко агресивна парична политика и да обяви, че очаква основният лихвен процент да не бъде повишаван толкова интензивно. На този фон щатският долар понижи днес своята стойност спрямо другите основни валути.

Като цяло пазарите очакват УФР да повиши водещата си лихва с 0,75 процентни пункта в края на двудневното си заседание. Що се отнася до срещата през декември, очакванията на пазарите са разделени между повишаване с 0,75 или с 0,50 процентни пункта, отбелязва Ройтерс.

Председателят на Управлението за федерален резерв Джером Пауъл няма изрично да посочи вероятните следващи ходове на УФР по време на пресконференцията в края на настоящото заседание, но икономисти смятат, че той може да потвърди, че се обсъжда понижаване на темпа на вдигане на водещата лихва и нейното повишаване с 0,5 процентни пункта през декември.

Вдигането на лихвените проценти вече доведе до по-значително повишаване на лихвите по кредитите в САЩ, от ипотечните заеми, до тези за закупуването на автомобил или за развитие на бизнес, отбелязва АП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments