Какво да правите в Порто

0

Дългогодишен съперник на прекрасния Лисабон, историческият град Порто отдавна привлича посетителите със своята кафе-култура, исторически сгради, изискани вина и чар на стара Европа. Редици от стройни сгради се гушат заедно по тесни калдъръмени улички, балкони от ковано желязо примамват за покой, а местните бият горещината на деня в кафенета на открито, отпивайки еспресо и вино на Дуро Вали. За посетителите това е място за празник; градът е зареден с таверни от старата школа, гурме ресторанти, предлагащи вкусни петиско (малки португалски порции, идеални за споделяне). Градът е достатъчно малък, за да бъде опознат за няколко дни, но достатъчно сложен, за да го изследвате в продължение на седмици – и има какво да направите безплатно.
Качете се на кулата Clérigos
Високият 76 метра Torre dos Clérigos, проектиран от италианския архитект Николау Насони през 1700 г., е забележителност на Порто. Бароковата кула се извисява над покривите на града и посетителите могат да се изкачат на 225 стъпала, за да се насладят на далечни гледки към града от върха. Това не е преживяване за хора, страдащи от клаустрофобия- структурата определено не е построена с мисъл за туристически тълпи!
Възхищавайте се на Игреха де Сао Франциско
Непретенциозен отвън, но толкова сложен като яйцето на Фаберже отвътре, Igreja de São Francisco в Порто е снизходителен празник на бароковия разкош. Потърсете полихромния олтар на Дървото на Джеси и майсторската работа на занаятчиите Филипе да Силва и Антонио Гомеш и се отбийте в музея, за да видите свещено изкуство и портрети на отдавна заминали епископи. Зловещите, но завладяващи катакомби, безшумни, когато тълпите се оттеглят, са мястото, където някога са били погребвани великите личности на Порто.

blank
Кулинарен тур
Хранителната сцена на Порто се развива бързо и дори местните жители се борят да не изостават. Резервирайте обиколка на Taste Porto, където ще хапнете и ще се насладите на градските кафенета, винени барове, таски (таверни) и петиско, докато вашият водач споделя апетитни титби на култура и история на града. За импровизирана обиколка на храна посетете Mercado Bom Sucesso за закуски и разгледайте крайбрежните щандове за храна в Mercado Beira-Rio на Gaia, след което прекосете сладкарниците в града. Почти на всеки ъгъл има по една и напускането, без да опитате градските пастеи де ната (сладкиши с крем) би било непростимо.
Сн. Lonely planet

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук