19.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоНа фокусКакво знаем за руската хиперзвукова ракета "Кинжал"

Какво знаем за руската хиперзвукова ракета „Кинжал“

Русия изстреля днес хиперзвукови ракети „Кинжал“ към Киев, а Украйна заяви, че е свалила и шестте. Москва твърди, че една от ракетите е преминала през противовъздушната отбрана и е унищожила американска зенитно-ракетна система за ПВО „Пейтриът“, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че не е успяла да провери нито едно от тези твърдения, но ето някои ключови факти за руските ракети „Кинжал“:

– Това е балистична ракета, изстрелвана от въздуха, която може да носи ядрени или конвенционални бойни глави. Украйна съобщи, че шест от тези ракети са били изстреляни днес.

– Според съобщенията обхватът ѝ е от 1500 до 2000 километра, като тя може да носи товар от 480 килограма и да достигне скорост до 10 маха, или 12 250 километра в час.

– „Кинжал“ е едно от шестте оръжия от „следващо поколение“, представени от президента Владимир Путин в реч през март 2018 г. Той каза, че тези оръжия могат да преодолеят както съществуващите, така и която и да е бъдеща система за противоракетна отбрана.

– Путин каза през декември 2021 г., два месеца преди нахлуването в Украйна, че Русия е световен лидер в областта на хиперзвуковите ракети и до момента, в който другите страни я настигнат, вероятно ще е разработила технология, за да противодейства на тези нови оръжия. „В нашите авангардни разработки ние определено сме лидери“, добави той.

– Русия е изпратила въоръжени с ракети „Кинжал“ изтребители в Сирия за първи път през 2021 г., смятат военни анализатори.

– Руското министерство на отбраната твърди, че е изстреляло ракета „Кинжал“ по склад за боеприпаси в югозападната част на Украйна на 19 март 2022 г., което е първото известно досега използване на този вид оръжие в бойни действия. Оттогава Русия е изстреляла ракети „Кинжал“ по няколко други повода в Украйна.

– На 6 май Украйна за първи път съобщи, че е свалила ракета „Кинжал“, като е използвала американска система за ПВО „Пейтриът“. Не е ясно дали „западните“ системи, за които Киев заяви, че е използвал днес срещу „Кинжал“ също са били „Пейтриът“.

(Източник: Център за стратегически и международни изследвания (CSIS), мозъчен тръст във Вашингтон, федерален окръг Колумбия, САЩ.)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments