22.3 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоНа фокусКакво се разбраха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Имена на министри

Какво се разбраха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Имена на министри

С уверения за напредък в преговорите приключи продължилата пет часа среща между номинираните за премиери на ротационен принцип Николай Денков и Мария Габриел заедно с преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Обсъждан е персоналният състав на бъдещия кабинет.

Минути след 11 часа преговарящите се събраха в кабинета на председателя на парламента Росен Желязков. Пет часа по-късно акад. Николай Денков обяви:

„Имаме напредък днеска. Имайте малко търпение, напредваме“.

Оптимизъм, че съгласието е близо, беше демонстриран още преди старта на днешните разговори. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов:

„Мисля, че са много близко до взимане на решения“

Съпредседателят на ПП Кирил Петков дори определи безредиците в пленарна зала като координирана атака на „Възраждане“ – с президента, службите, служебния кабинет и главния прокурор и отправи предупреждение, че целта е да се запази България като демократична парламентарна република:

„Ние ще бъдем гарант, че независимо от провокациите ще работим България да има едно демократично, работещо, редовно правителство

ГЕРБ са се съгласили да не предлагат политически лица в бъдещия кабинет, но Бойко Борисов не отрече, че експертни номинации:

„Партията на промяната искат сами да си носят отговорност, включително с политически лица. Ние с „Да, България“ отговаряме на техните искания. Ако има одобрени експерти от по-широк спектър и те ги приемат, това е тяхно право. Хубаво е да предложат и другите партии, много е тежко времето, има да се вземат страшно отговорни решения. Не е по силите на една партия…, но те имат високо самочувствие“.

Денков потвърди – обсъждат предложения на ГЕРБ, но съотношението в полза на ПП-ДБ се запазва-

Денков потвърди и друго – че Асен Василев остава като финансов министър:

„Аз по-добър от него като специалист не знам“.

Но отхвърли, че начело на МВР ще застане предложен от ГЕРБ експерт:

По неофициална информация вътрешен министър ще е настоящият директор на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов. Той ще замени предложения в първоначалния вариант на кабинет юрист от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов.

Общо 7 ще са новите имена, като за две от ведомствата още се спори. Остават засега имената на Андрей Цеков и Георги Гвоздейков, съответно на регионалното развитие и транспорта. Тодор Тагарев остава начело на отбраната.

Постигнатите договорености за имената в бъдещото правителство ще бъдат обсъдени във всяка от партиите на двете преговарящи коалиции.
След 20 часа Изпълнителният съвет на ПП се събра на заседание, за да утвърди имената на министрите в бъдещия кабинет с втория мандат.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments