20.8 C
София
вторник, септември 26, 2023
НачалоVoayageКакво си струва да правите в Исландия

Какво си струва да правите в Исландия

От поглеждане към северното сияние до потапянето в геотермален басейн, заобиколен от вулканични пейзажи, Исландия демонстрира невероятната сила на природата на всяка крачка. С ледници, водопади, гейзери, възможности за наблюдение на диви животни и среднощно слънце, не е изненадващо, че това удивително място е близо до върха на толкова много списъци за посещение. Какво си струва обаче? Няма по-добър начин да разгледате Исландия от това да наемете комплект колела и пътен маршрут 1, известен като Околовръстен път. Тази 832 мили (1340 км) пътека обикаля около острова, преминавайки през зелени долини, покрити с водопади (не забравяйте да спрете на Goðafoss), пустинни равнини от сиви пясъци , и кадифени, покрити с мъх от лава. Това е изключително впечатляващо – но не забравяйте да следвате други пътища, които се откъсват в пустинята.

При по -бързо посещение в Исландия можете да разгледате някои от основните забележителности по по -кратък маршрут за шофиране, всичко това в рамките на няколко часа път с кола от столицата. Може да се чувства по -комерсиално от други райони, но въпреки ордите туристи, Златният кръг остава един от най -запомнящите се маршрути на планетата. Той се простира на около 300 километра и обхваща три основни забележителности, които са истински нокаути: Þingvellir, където се срещат тектонски плочи, Geysir, където водата изригва повече от 100 пъти на ден, и ревящият и потресаващо обемният водопад Gullfoss.

Petite Reykjavík може да се похвали с всички лакомства, които бихте очаквали от европейска столица – като отлични музеи и страхотно пазаруване – но съотношението на града между кафенетата и гражданите не е нищо друго освен зашеметяващо. Всъщност местната социална култура е изградена около такива сдържани разговори, които увеличават интензивността след часове, когато чаят се сменя с твърдо пиене и танцовите движения.

Обширният спектър на превъзходната природа на Исландия достига драматична кулминация в Западните фиорди, където масовият туризъм изчезва – само около 10% от посетителите на Исландия някога са виждали региона. Природният резерват Хорнстрандир е една от последните истински пустинни зони в Европа. Това е фантастична дестинация за туризъм, с предизвикателни терени и отлични възможности за забелязване на арктически лисици, тюлени, китове и птици. В Rauðasandur на полуостров Látrabjarg ще откриете зашеметяващ плаж с розови и червени пясъци, простиращи се пред вас. Dynjandi е най -драматичният водопад в Westfjords.

Сн. Lonely planet

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments