22.8 C
София
сряда, септември 28, 2022
НачалоНа фокусКакво ще прави Борис Джонсън, след като подаде оставка като премиер

Какво ще прави Борис Джонсън, след като подаде оставка като премиер

Борис Джонсън, който от утре официално няма да е премиер, няма повод за безпокойство относно бъдещето си. Прочут политик, отличен оратор и автор на статии често пъти забавни или яростно настъпателни, той има как да осигури прехраната си след напускането на „Даунинг Стрийт 10“, пише Франс прес.

Джонсън, който е на 58 години, засега ще остане депутат. Ако напише мемоари, той, който смяташе, че премиерската му заплата от 164 000 лири (194 000 евро) е недостатъчна, може дори да изкара милиони лири. Може да стане мултимилионер и ако към мемоарите добави участие като лектор в международни конференции, както правят редица бивши държавници.

Само в САЩ Джонсън може да печели по около 100 000 долара на реч, казва Марк Коун, ръководител на агенция „Крюгер Коун“, която представлява разнородни таланти, от певицата Шер и музиканта и активист Боб Гелдоф до космическия авантюрист Ричард Брансън.

Ако остане само депутат в родината си, той ще получава годишно по 84 144 лири (99 626 евро). Ето защо Марк Коун прогнозира лекторско бъдеще за Джонсън, на когото такава „скромна“ депутатска заплата няма да стигне. Но има и рискове в тази насока. Джонсън поражда понякога и силни негативни реакции, предупреждава Коун.

Бившата британска премиерка Тереза Мей също се опита да се провя като лектор в САЩ, но без усобен успех за разлика от бившия премиер Тони Блеър, който е много известен отвъд Атлантика заради връзките си с Бил Клинтън и Джордж Буш-младши. По-малко харизматична от Джонсън – Мей, получава все пак между 38 000 и 80 000 паунда на реч, откакто напусна „Даунинг стрийт“ през 2019 г., според регистъра за финансови интереси на британските депутати. От тези пари тя запазва за себе си по 85 000 на година, а останалото дава за благотворителни каузи.

Преди да дойде на власт пък Джонсън получаваше между 25 000 и 40 000 паунда за реч от два часа. А „Дейли телеграф“ му плащаше по 22 916 лири на месец за седмична хроника, на която се смята, че той е посвещавал по 10 часа месечен труд.

След това обаче „Дейли телеграф“ се дистанцира от Джонсън, но „Дейли мейл“ му предложи да води хроника сега.

Когато има свободно време, Джонсън, който е и баща на две малки деца от брака си с 34-годишната Кари, може и да напише книгата за Шекспир, за която през 2015 г. е получил голям аванс, но която така и не е успял досега да напише.

Засега Джонсън не е казвал какви са му намеренията, а вчера негов бивш съветник предупреди пред Ройтерс, че той не бива да бъде отписван от политиката и че един ден той може отново да се завърне в нея.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments