16.8 C
София
четвъртък, юни 8, 2023
НачалоЗдравословноКак да разпознаем COVID-19 при децата?

Как да разпознаем COVID-19 при децата?

Голямо проучване, проведено в САЩ, показа, че повечето деца, заразени с коронавирус на SARS-CoV-2, показват специфични симптоми, различни от тези, които са характерни за варианта на COVID-19 за „възрастни“. Резултатите са публикувани в научни доклади, съобщава РИА Новости.

По-рано беше известно, че децата и юношите карат COVID-19 по-лесно от възрастните. Сега учените са установили, че симптомите на коронавирусна инфекция при възрастни и деца са различни.

Американски изследователи, водени от д-р Панкадж Арора от Университета в Алабама в Бирмингам, анализираха ретроспективни данни за 12 306 педиатрични пациенти с COVID-19, записани в статистиката на здравната система на САЩ.

Авторите установяват, че повечето от децата, включени в проучването, не показват симптомите, типични за възрастни пациенти – треска, суха кашлица или задух. Треска, неразположение, болки в мускулите или ставите и влошаване на обонянието или вкуса са съобщени при 18,8% от децата; 16,5% са имали дихателни симптоми, включително кашлица и задух; 13,9 процента – стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и диария; 8,1 процента – дерматологични симптоми – обрив и лющене на кожата; 4.8 – главоболие.

Общо 672 деца, включени в проучването, са хоспитализирани. Това е 5,5 процента от общия брой на тези, които са потърсили медицинска помощ, което е значително по-малко, отколкото сред възрастните пациенти. От тях 118 са насочени към отделения за интензивно лечение, а 38 са необходими апарати за дишане.

В същото време рискът от хоспитализация и интензивно лечение е еднакъв за момчетата и момичетата. И това е друга разлика от възрастните пациенти, където броят на хоспитализираните мъже е по-голям от този на жените. Предвидимо, процентът на случаите сред чернокожите и испаноезичните деца е бил по-висок в сравнение с белите деца с неиспански произход.

Изследователите смятат, че клиничните особености на хода на COVID-19 при деца и юноши, както и големият брой асимптоматични случаи в тази възрастова група, изискват разработването на специална процедура за скрининг в училищата и други детски заведения, за да се предотврати разпространение на новата коронавирусна инфекция.

Авторите отбелязват, че поради неяснотата на симптомите или тяхното отсъствие, в момента само тестването може надеждно да диагностицира коронавирус при деца и юноши, които самите често не боледуват, но носят вируса. Без такива тестове, според учените, е малко вероятно пандемията да бъде спряна бързо.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments