Как ЕП се адаптира, за да продължи работа по време на пандемия

0

Епидемията от COVID-19 принуди Парламента да използва дистанционни методи на работа, но вземането на решения по спешни мерки и дългосрочни приоритети не спира.Парламентът продължава да изпълнява основните си функции – да приема законодателство, да одобрява решения за бюджета на ЕС и да упражнява надзор на Комисията. Процедурите по време на пленарни заседания и заседания на комисии се адаптират, за да могат депутатите да вземат решения както относно мерките в отговор на кризата с коронавируса, така и по основни приоритети като Зеления пакт, цифровите услуги, селскостопанската политика, дългосрочния бюджет и Брекзит.

Преди кризата депутатите трябваше да присъстват физически на заседание, за да могат да гласуват. Правото на гласуване е лично и депутатите подават своя глас самостоятелно.

 

Парламентът разработи система за дебати и гласуване, която залага на безопасността и на ефективността. На пленарната сесия в края на март имаше един дебат, три сесии за гласуване и общо 11 гласувания; на сесията в края на октомври имаше 18 дебата, 13 сесии за гласуване и над 1 500 отделни гласувания.

 

Депутатите имат възможност да се включат в пленарните дебати от бюрата на Парламента за връзка в отделните страни от ЕС.

 

Развитието на епидемията заставя Парламента да провежда пленарни заседания дистанционно, но председателят на Парламента Давид Сасоли е заявил, че Парламентът ще се завърне в своето седалище в Страсбург при първа възможност.Работата в парламентарни комисии също търпи промени, като заседанията позволяват дистанционни видео-включвания. Системата за провеждане на заседания позволява да се запазят устният превод и гласуванията.Седемте политически групи и ръководните органи на Парламента като председателския съвет, който включва лидерите на политическите групи, също продължават да работят дистанционно.

Сн. Европейски парламент

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук