Калин Славов: Оставаме устойчиво на дъното в Индекса за корупцията

0

С 50% са намалели чужди чуждестранни инвестиции за изтеклата година , а това е най-добрият лакмус, каза пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“ преди представянето на международния индекс за възприятие на корупцията за 2021 г.

„И това не са преки чуждестранни инвестиции, а реинвестиране на български пари от чуждестранни компании, които те са изкарали в България. По-добър ориентир за посоката на движението няма “, коментирайте Калин Славов.

Страната ни е включена в 24-о поредно изследване.

„Трендът е обърнат надолу, като почва да сочи една от най-ниските в исторически план стойности, които сме имали. Надявам се само да не започне да се превръща в спирала. Точно сега е моментът, в който имаме шанс да се опитаме да я обърнем тази посока, с нова енергия в посока борба с корупцията“, заяви Славов.

Според него негативната тенденция от миналата година може да бъде обяснена – дълго време изпълнителната власт беше без контрола на парламента, имахме и пандемична година, в която правителствата – при това в глобален план, разширяват своята намеса в гражданските права, ограничават достъпа до информация.

Той обръща внимание върху „ тенденциите за приватизиране на държавни ресурси, каквито не сме си мислели, че може да се случи “.

С тол системата и екостикерите и чистотата на въздуха например се създават системи, в които има контрол върху публичен ресурс в полза на частния интерес, като пример Славов.

Стоим си устойчив на дънотоПред нас е само Унгария, която е черната овца   в момента“, подчертава това място ни спрямо страните на ЕС .

Славов уточни, че сме устойчиви под линията на 50-те точки – границата, „показва някаква някаква способност на една държава да се справя с корупцията“.

Чисто математически сме по-близо до дъното на класацията , подчертайте Калин Славов.

„Делят ни 16 точки от дъното на класацията, от високата част на класацията ни делят над 40 точки.

Сн. БГНЕС/БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук