Калоян Методиев: Не изключвам договорки за избори „2 в 1“ и продължаване на живота на служебния кабинет

1

Президентът ще свика новия парламент на първо заседание в сряда – само 10 дни след изборите. Той заяви, че няма да бърза с връчването на мандат за правителство, а ще даде на партиите време за диалог.

От „Има такъв народ“ нетрадиционно и дори изненадващо представиха проект на кабинет точно 15 часа след като изборните секции затвориха, но дни по-късно оттеглиха предложението. БСП пък отново остана трета политическа сила и само с процент повече гласове от доскоро извънпарламентарната коалиция „Демократична България“.

Заради изборните резултати в момента имаме повече въпроси отколкото отговори, вкара се още повече напрежение в политическата система, вместо успокоение. Това е на базата на субектите, на базата на един процес, който започна миналото лято, на умишлено дестабилизиране на държавата чрез дестабилизиране на партийната ѝ система. Това каза в студио на „Денят започва“ по БНТ политологът Калоян Методиев.

В отговор на въпрос какво цели „Има такъв народ“ с бързите си и нестандартни ходове той предположи:

„Държи да се наложи, да се превърне в център на политиката в България, да срути системата – те самите казват, че са антисистемни, и евентуално да отидем на избори, където те евентуално да реализират още по-голям резултат. Тоест, от началото докрай в тяхното поведение имаме деструкция с цел акумулиране на повече гласове за себе си.“

Според него в посланията и действията на ИТН има разминаване.

„Не е случайно, че това е проект, замислен още преди първите избори през април – за реализиране т.нар. референдум през вота на суверена. Това става само чрез мнозинство в парламента. Е, няма да го получат – и първия, и втория не го получиха. Очевидно се върви към хвърляне на абсурдни предложения, чрез които да не се направи правителство – да се отхвърлят, да влязат в ролята на жертви и да отидем на трети избори“, коментира политологът.

По думите му тезата за избори „две в едно“ – предсрочни парламентарни и президентски, се лансира все по-усилено. Той отбеляза, че още преди изборите на 4 април президентът е взел страна в изборния процес с призива си за подкрепа на „новите“.

„Така че не изключвам варианти за подобни договорки и продължаване на живота на този служебен кабинет, защото той се държа като всичко друго, но не и като служебен кабинет“, категоричен беше Методиев.

 

1 коментар

  1. Най-почтеният поглед върху политическото статукво в момент, безстрашно и максимално честно изказване по актуалните въпроси! БСП трябва наистина да е горда сх този човек-Калоян Методиев!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук