15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоПо светаКандидатът на левицата Луиса Гонсалес и неочаквано добре представилият се бизнесмен Даниел...

Кандидатът на левицата Луиса Гонсалес и неочаквано добре представилият се бизнесмен Даниел Нобоа отиват на втори кръг на изборите в Еквадор

Кандидатът на левицата Луиса Гонсалес и неочаквано добре представилият се кандидат Даниел Нобоа спечелиха първия тур на президентските избори в Еквадор, като победиха шестима свои съперници в надпреварата, помрачена от убийството на кандидата за борба с корупцията Фернандо Вилявисенсио, предаде Ройтерс.

Гонсалес, която е от лагера на бившия президент Рафаел Кореа и обеща да съживи социалните му програми, събра 33% от гласовете при преброени повече от 70% от изборните бюлетини по данни на националния избирателен съвет.

„Празнуваме, защото пишем историята и макар толкова много от нас да бяха пренебрегнати, днес започваме да се движим към различна история“, каза Гонсалес пред журналисти в южната част на столицата Кито.

Бившият депутат Даниел Нобоа, син на известния бизнесмен и бивш кандидат за президент Алваро Нобоа, изненадващо зае второ място с 24% от спечелените гласове. „Еквадорският народ победи“, каза 35-годишният Нобоа пред журналисти в град Гуаякил.

„Кандидатът на младото поколение, на хората, които търсят надежда, които искат да променят Еквадор, триумфира“, каза Нобоа.

Той заяви, че очаква с нетърпение втория кръг срещу Гонсалес, насрочен за 15 октомври.

Кандидатът на борбата срещу корупцията Вилявисенсио, който бе прострелян на излизане от предизборно събитие по-рано този месец, събра 16% от гласовете. Вилявисенсио бе заменен от своя колега, разследващият журналист Кристиан Зурита, но името му се появи в бюлетините, тъй като бяха отпечатани преди убийството му. Зурита, заедно с няколко други кандидати, призна снощи поражението си.

Кандидатите обещаха да се борят с рязкото нарастване на престъпността, за което сегашното правителство обвинява наркобанди, и да се подобри икономиката, чиито проблеми доведоха до ръст на безработицата и миграцията в Еквадор.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments