22.8 C
София
понеделник, юни 21, 2021
Начало Voayage Кападокия - място за приключенци

Кападокия – място за приключенци

Турция е една от малкото страни, които не изискват задължителен тест за коронавирус. Това я прави една от най-посещаваните туристически дестинации в момента от българи. Може да направите много изгоден шопинг-тур там, заради ниският курс на лирата, който е около 20 стотинки. До Кападокия може да стигнете с кола, автобус или чартър от София или Варна.

Съветваме те да отседнеш в градчето Гьореме. Там има много малки частни хотели, както и хотели, издълбани в скалите. Може да се насладиш на приказно красиви гледки от тересата или басейна на автентичен cave хотел. Срещу неголяма сума те съветваме да отседнеш в хотел, който наподобява пещера. Семпъл и изчистен интериор, съчетал богатата орнаментика на Ориента. Високопланинските масиви на Кападокия впечатляват с живописната си природа и историческо богатство.

Още през III хилядолетие пр.н.е. в Кападокия възниква силно развита хетска култура и през II хил. пр. н. е. в по-голямата част от територията на Мала Азия е имало мощно хетско царство.

Кападокия е място, което може да отключи полета на твоето въображение в буквален и преносен смисъл. Летейки с балон над причудливите скали и ранно-християнски храмове попадаш в свят, което може да се сравни с фантастичен роман. Сега по време на пандемията дори може да договориш и по изгодна цена за пътешествие с балон, което варира между 120 и 180 евро на човек.

Това вълшебно място е дало убежище на първите християни, който са били преследвани от Византийската империя. За да се скрият от жестоките гонения, местните са създали подземни градове, които са служели за постоянно жилище на християните. Огромни хаотични жилищни лабиринти са скрити под земята на дълбочина до 85 метра. Цели градове са построени в скали и под земята, за да се защитават срещу вражеските атаки. В Кападокия са открити около 200 пещерни града, най-големите са Каймаклъ и Деринкую.

Това е родното място на свети Георги Победоносец. Катакомбите на Кападокия впечатляват с разноцветните си стенописи, свежестта и живостта на цветовете, едни от най-ценните образци на ранно-християнската живопис. Исторически разположено в сърцето на Мала Азия, това място е наподобава фантастична приказка.

Турците се гордеят с гостоприемството си. Местните жители винаги се интересуват откъде идвате, как харесвате Турция. Те също така ще се опитат да кажат няколко приятни думи за вашата страна.

Когато се умориш от екскурзионните обиколки из фантастичните скали на Кападокия, може да релаксираш няколко дни на брега на морето в Анталия и да разгледаш античния град Сиде.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

ТАЗИ ГОДИНА „БУРГАС И МОРЕТО“ ЩЕ ПРЕДСТАВИ НА ПУБЛИКАТА 15 ПЕСНИ ФИНАЛИСТИ

При засилен интерес премина кампанията по набиране на предложения и подготовката за финалния етап на Националния конкурс за песен „Бургас и морето“. Почти 60...

Премиерът Стефан Янев се срещна с ученици

Полезни и оригинални предложения за подобряване на образователната среда в България получи министър-председателят Стефан Янев от шестокласници, с които се срещна в Министерския съвет....

Министър Кацаров: До месец ще стане ясно какво е нивото на колективния имунитет у нас

До месец ще стане ясно какво е нивото на колективния имунитет у нас. За целта ще бъде стартирана процедура за събиране на цялата информация,...

Проф. д-р Костадин Ангелов в Долни Чифлик: Предвиждаме стимули за връщане на българите в родината

ИЗБОРИ 2021 Да започнем да събираме българите, за да не се разпиляват по света. В предизборната програма на коалиция ГЕРБ/СДС това е приоритет за следващ...

Recent Comments