16.7 C
София
вторник, юни 7, 2022
НачалоНа фокусКараджов: Магистралите "Хемус" и "Струма" могат да съборят правителството

Караджов: Магистралите „Хемус“ и „Струма“ могат да съборят правителството

„Не сме се разбрали с превозвачите за тол системата“. Това заяви вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов пред БТВ. По думите му, повишаването на тол таксите ще се случи на два етапа.

Караджов коментира, че е важно да се води диалог и да се търси компромис между различните предложения. „За цялата миналата година, каквото са платили тежкотоварните автомобили, сега ще го плащат за половин година, а следващата ще покрият още една надбавка“, уточни Караджов.

Той смята, че ръстът на инфлацията няма да се отрази на тол системата. 277 млн. лв. ще се събират от догодина за винетки, а от тол ситемата – 520 милиона лева – каквото е желанието на вицепремиера и регионален министър да се обърне тенденцията, който замърсява и руши повече, да плаща повече.

Министър Караджов скастри водещия на Би Ти Ви Златимир Йочев заради въпросите му за разнобоя в управляващата коалиция. „Не се опитвайте да всеете интрига в коалицията“, ядоса се шефът на пътищата.

В моята сфера има 3 сериозни риска, които могат да бутнат правителството – договорите за текущ ремонт и поддръжка на пътищата, инхаус договорите за АМ „Хемус“, и довършването на АМ „Струма“, заяви Караджов.

Министърът разкри, че предстои среща на екипа му с представители на Министерството на на околната среда и водите по повод АМ „Струма“, каза Караджов. Причината е, че в момента има опасност довършването на магистралата да бъде отложено за след 2030 г., ако държавата не довърши строителството през Кресненското дефиле до октомври, когато пък изтича срокът на Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС).

Не сме се разбрали с превозвачите. Важно е да се води диалог и да се търси компромис, но ще внесем предложението те да плащат за второкласните пътища. Увеличение на толтаксите също ще има, но то ще е на етапи. Видно от разчетите е, че това, което те са платили през миналата година – 160 млн. лв, от догодина ще платят над 400 млн. лв., обясни той.

Много пъти сме доказвали, че това няма как да се отрази инфлационно, защото цената ще се отрази на стоките с 0,0001% от стотинката. Справедливо е тези, които ползват пътищата, да плащат, категоричен бе Караджов.

Транзитният трафик плаща, колкото и останалите. От юли до декември ще съберем повече, отколкото за една година. Не е нормално тирове да минават през малките села, а го правят, защото пътищата там не се заплащат. Въпрос на 2 седмици е да се сложат нови знаци по тези меса, каза Караджов.

Министърът вече е разпоредил в седем от най-рисковите участъци с ПТП да се премахнат всички аквапланинг точки, да се изследва настилката, да бъде подравнена и др. Премаркирани ще бъдат и всички магистрали и първокласни пътища, ще бъдат сменени мантинелите, както и знаците до тях.

За ремонтите по „Тракия“ това лято и пътя до морето, Караджов призова шофьорите да проявят търпение. Според него изчакването с 10 минути няма да е фатално, но търпението е важно за живота и сигурността на шофьорите. Трябва да знаете, че това е в името на вашата сигурност, заяви регионалният шеф.

За оказването на военна помощ на Украйна, както поиска украинският посланик Виталий Москаленко, според Караджов само Народното събрание може да отговори дали трябва да се изпрати такава. Той смята, че ако се стигне до гласуване в парламента, отговорът щял да е „да“.

Даряването на военна техника обаче не е прерогатив на правителството. Нямам представа какво ще се случи в парламента и бихме се превърнали в гадатели, ако отговарям на въпросите, коментира Караджов. „Опитът да се вкарат интрига в коалицията няма да успеете, дайте други въпроси“, призова Караджов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments