5 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоПо светаКарантината е нанесла катастрофални щети на физическото и умствено здраве на децата

Карантината е нанесла катастрофални щети на физическото и умствено здраве на децата

Няколко последователни карантини във Франция поради пандемията от COVID-19 са довели до понижение не само на физическите, но и на умствените способности на децата в началното училище, пише Le Monde, позовавайки се на данни от ново проучване. „Цифрите са ужасни“, обобщава Мартин Дюкло, ръководител на спортната медицина в Университетската болница в Клермон-Феран и ръководител на Националния център за наблюдение на физическата активност и неспособност (ONAPS). Тя координира изследването, проведено от септември 2019 г. до септември 2020 г. в две училища във Виши и Рьома сред 90 ученици в 1-2 клас. Предварителните резултати от работата се публикуват от френския вестник.

Както установиха учените, в течение на годината индексът на телесна маса на децата се е увеличил средно с една точка. „Никога не сме виждали подобно нещо“, притесняват се експертите. „Спортуващите деца, без никакви проблеми със здравето и теглото, са напълняли с 5-10 кг мазнини поради факта, че са спрели да спортуват. И никой не е възобновил физическите упражнения“. Физическата подготовка на тези 7-8-годишни ученици се е влошила значително: след 10 метра бягане те започват да се задъхват. В същото време когнитивните способности на децата също намаляват с около 40%. За да ги оцени, групата експерти от Клермон-Феран е помолила учениците от началното училище да свържат букви със съответните цифри по азбучен ред в рамките на определеното време. През септември 2019 г. всички ученици изпълняват рамката, но година по-късно мнозина не успяват да завършат заданието. „Годината на карантината беше катастрофа на критичен етап в пластичните невронни мрежи“, отбелязва Мартин Дюкло.

Тези резултати са тревожни за специалистите и защото още преди пандемията във Франция 87% от юношите на възраст 11-17 години не са отделяли по един час на ден за физическа активност, както препоръчва СЗО. Според ONAPS, публикуван през януари, по време на първата карантина само 0,6% от тях са се съобразили с тези препоръки, а сред децата на възраст 5-11 години това число е 4,8% (2,8% от момичетата и 6,5% от момчетата). Според проучване на Националната агенция за безопасност и здраве на храните (ANSES), публикувано през ноември 2020 г., 66% от децата на възраст 11-17 години са изложени на сериозен риск за здравето, защото нарушават две правила едновременно: не повече от два часа пред екрана и поне час упражнения всеки ден.

Здравните служби подчертават, че е необходимо да се прекъсне тази тенденция възможно най-скоро, особено след като запасът от здраве в по-голямата си част се формира в детството. Липсата на физическа активност и преобладаващо заседналият начин на живот водят до нарушена сърдечно-дихателна функция, която често е придружена от наднормено тегло поради неподходящи хранителни навици. В крайна сметка такъв коктейл води до хронични заболявания: диабет, кръвно налягане и други. Спортният кардиолог Франсоа Каре цитира конкретни примери, за да пробуди информираността на родителите за тези заплахи в началното училище: „Ако детето ви заспи в 20 часа и го доведете до училище с кола точно преди звънеца, то започва да се движи чак след първата почивка в 10 часа. Той прави само 50 крачки за 14 часа!“ Аргументите му удариха целта: според Каре родителите вече по-добре разбират защо учителите се оплакват от раздразнителността на децата и ги молят да идват 10 минути по-рано, за да може детето да се движи малко преди урока. „Всяко движение е от значение за по-доброто здраве“, цитира Le Monde напътствията на СЗО.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments