22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоУ насКарантинираните ученици могат да се явят на матура срещу отрицателен PCR-тест

Карантинираните ученици могат да се явят на матура срещу отрицателен PCR-тест

5, 6, 9, 11 и 12 клас се връщат едновременно в час. Близо 6 месеца учениците от 6 и 11 клас прекараха вкъщи под формата на онлайн обучение. Връщането в класните стаи става седмица по-рано от планираното, а според заповедта на здравния министър в оставка децата ще бъдат на училище до края на месеца. Учениците от 5, 9 и 12 клас, които се върнаха на 26 април, ще учат присъствено до края на тази седмица. Карантинираните ученици могат да се явят на матура при представяне на отрицателен PCR-тест за коронавирус. Има и втора дата за матура през август месец, когато е поправителната сесия, заяви Ваня Кастрева пред БТВ.

Учениците под карантина, които нямат положителен тест за коронавирус, ще могат да се явят присъствено на матури и НВО, но при определени условия. Допускането им в училищата ще става след решение на Районните здравни инспекции и уведомяване на МВР за периода на нарушаване на карантината.

Карантинираните ще положат изпити в отделни класни стаи, максимум до 5 деца, при спазването на всички противоепидемични мерки и физическа дистанция от минимум 1,5 – 2 м, коментира Ваня Кастрева. От МОН съобщиха още, че към 7 май 835 от всички 722 923 ученици във всички класове в страната са поставени под карантина, като 98 от тях са с положителен тест, а останалите са били контактни.

 

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments