Католиците празнуват Великден

0

Католическият свят празнува днес Възкресение Христово. В присъствието на Папа Франциск, Великденската литургия на площад „Св. Петър” в Рим ще започне в 11 часа с директно излъчване за целия свят.

В деня на Великден и на Великденската литургия,  пространството пред базиликата „Св. Петър“ в Рим е като пролетна градина. Дължи се на украсата от 38 000 цветя – лалета, нарциси и различни по цвят зюмбюли, азалии, хризантеми, рози и петльов гребен. Цялостната аранжировка е смесица от цветове  с обща дължина от 465 метра и площ от приблизително 170 квадратни метра.

По традиция от 38 години цветята са дарение  от холандски производители. Пристигнаха от Нидерландия с благословията на монсеньор Ханс ван ден Хенде, епископ на епархията на Ротердам.

В края на Великденската литургия папа Франциск ще отправи своята благословия Urbi et orbi“, което означава  „Към града (на Рим) и към света“. Включва опрощение от всички грехове както за тези, които са на площад „Св. Петър“ в Рим, така и за онези, които следят събитието чрез всички възможни комуникационни средства.

86-годишният Франциск се завърна към задълженията си след престой в болница миналата седмица за лечение от бронхит.

В събота вечерта той оглави месата на бдението в базиликата „Свети Петър“ във Ватикана. В петък вечерта обаче той не взе участие в службата на Разпети петък като предпазна мярка, заради силния студ, обясниха от Ватикана.

сн. Бгнес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук