12.8 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусКацаров: Тревожи ни скоростта, с която расте пандемията

Кацаров: Тревожи ни скоростта, с която расте пандемията

„Противоепидемични мерки срещу COVID-19 вероятно ще има още другата седмица“, обяви в ефира на bTV здравният министър Стойчо Кацаров. В предаването „Тази сутрин“ той коментира, че ситуацията със заболеваемостта в страната се следи изключително внимателно. „Това, което ни тревожи не е мащаба, а скоростта, с която расте заразата“, коментира Кацаров. Мерките ще засегнат първо събитията на закрито, където ще бъде ограничен капацитетът на посещения. В момента тези пространства работят с 50% капацитет, като според плана за действие при пандемии следва той да бъде намален на 30%.

„Ние следим ситуацията, като предвиждаме възможност за ваксинирани хора да посещават събития“, допълни той. Здравният министър добавя, че искат при въвеждането на нови мерки паралелно да тръгнат и мерки за подпомагане на засегнатите браншове. Той допълва, че ще се заложи също и на регионални мерки в зависимост от заболеваемостта. „Ние сме осигурили необходимите лекарства и предпазни средства. Процедурите по подготовка на системата са в ход, но това което увеличава рисковете е лошото състояние на здравната ни система като цяло“, допълни Кацаров. „Към този момент няма нужда от мерки спрямо учебните заведения. За тях ще се решава в седмицата преди началото на учебната година“, каза Кацаров. Той уточни, че детските градини ще работят до последно.

Допълнителните пари за медиците

Стойчо Кацаров каза, че допълнителните 1000 лева за лекарите за август месец са под въпрос заради висящата актуализация на бюджета. „Тази актуализация е необходима. Народното събрание трябва да ни позволи да извършим плащания. И тук не става въпрос само за парите на първа линия, а за лекарства, за лечение с антитела, за ремдесивир“, каза Кацаров. „Имаме всичко необходимо за посрещане на тази вълна до края на август, може и до средата на септември. Всички мерки са взети, но трябва да бъдат финансирани“, каза още здравният министър.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments