11.5 C
София
неделя, октомври 1, 2023
НачалоУ насКачеството на сиренето у нас

Качеството на сиренето у нас

Агенцията по храните със санкции за производители на българско сирене. При последната проверка са унищожени над 200 кг продукция с по-висок процент вода от обявения, посочва NOVA.

До недоволството в бранша се стигна след проверки на Асоциация “Активни потребители” през ноември. Тествани са 48 марки сирена. В 35 от тях водата е над 60%, което означава, че не могат да се наричат “Бяло саламурено сирене” или да се продават неопаковани.

Рекордьор е продукт, наречен “свежо сирене без сол” с близо 87% съдържание на вода, на цената от 8.50 лв. за килограм. За сравнение – почти 3 пъти повече струва сирене, в което нивото на водата е най-ниско – и пада до 50 на сто.

Изследването показва, че цената невинаги означава по-качествено сирене с по-малко вода.

“72%-75% – такива проценти има, но ако човекът си го е написал на етикета ясно и точно, няма лъжа, няма проблем”, каза Владимир Михайлов от Национална асоциация на млекопреработвателите.

“Последните 3-4 години в България основната измама, свързана със сиренето, е неговото оводняване. Нито достатъчно проби се изследват, нито се изследват показателите, които трябва да се изследват”, каза д-р Сергей Иванов, експерт към Асоциация “Активни потребители”.

От Агенцията за безопасност на храните контрираха: ”Контролът е внезапен, изненадващ и без предупреждение”, категоричен бе зам.-председателят на БАБХ д-р Галя Викьова.

И като доказателство посочиха последната си проверка. “Имаме унищожени количества 214 килограма с неправилно етикетирани млечни продукти”, каза д-р Викьова.

За да няма такива фрапиращи случаи, от бранша предлагат продуктите, които съдържат над 60% вода, да не се наричат „сирене”.

А според животновъда Красимир Кирилов, който има собствена мандра и успешно реализира продукцията си, подобни продукти трябва да изчезнат от родния пазар.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments