10.9 C
София
вторник, май 17, 2022
НачалоУ насКЕВР обсъжда предложението за 58% скок на цената на природния газ

КЕВР обсъжда предложението за 58% скок на цената на природния газ

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди предложението на „Булгаргаз“ за поскъпване с близо 58 на сто на природния газ от 1 април.

Очаква се скокът на цената да бъде по-нисък, защото разчетите на газовата компания са правени в период, в който горивото беше с едни от най-високите си стойности на европейските борси.

Скокът на газа може да бъде с по-малко от поисканите от „Булгаргаз“ 58 процента, но поскъпване от април ще има, каза наскоро председателят на енергийния регулатор Станислав Тодоров:

„Ще има повишаване на цените, защото България не произвежда газ, а го внася. Ако някой може да каже откъде да внесем малко по-евтин газ, комисията със сигурност ще задължи „Булгаргаз“ да се възползва от тези количества. Но газът е вносна стока, която се е вдигнала десетократно последната една година. Каквото може комисията ще направи, но е наивно да се очаква, че няма да бъдат повишени цените, свързани с енергията от газ“.

Все още не е ясно, като резултат от поскъпването на газа, какво ще е увеличението на цените на топлоенергията, дали промяна ще има още от април или определянето на нови цени на парното и топлата вода ще бъде отложено от юли. Окончателните цени на синьото гориво трябва да станат ясни на 1 април.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments