-0.5 C
София
вторник, януари 31, 2023
НачалоНа фокусКЕВР: Повишението на цената на газа с близо 19% за декември се...

КЕВР: Повишението на цената на газа с близо 19% за декември се дължи на скъпия газ, нагнетен в Чирен

Природният газ ще поскъпне с около 19 на сто или малко под тези стойности, като един мегаватчас ще се продава за около 145 лева без такси и налози от следващия месец. Това стана ясно на заседанието днес в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Регулаторът обсъди исканото от „Булгаргаз“ ЕАД повишение на цените през декември.

Основна причина за предстоящия скок са скъпите количества от хранилището в Чирен, обясни председателят на регулатора Иван Иванов:

„Цената можеше да бъде по-ниска, ако не беше високата цена на природния газ, който се съхранява в подземното газохранилище в Чирен по причина, че периодът, когато беше нагнетено основното количество природен газ в Чирен съвпадаше с най-високите цени на природния газ през месеците август и септември. И, фактически, се оказва, че за декември от всичките сегменти, от които се формира микса на цената на природен газ, цената от Чирен е най-висока“.

По-високото потребление през отоплителния сезон също оказва влияние на цените, затова се очаква покачване и през януари, допълни Иванов:

„С настъпване на отоплителния сезон и голямото количество природен газ, което с консумира в топлофикациите, цената на синьото гориво бележи определен ръст нагоре, но тази цена, както и цената, която очаквам през януари, ще бъде още малко по-висока, но няма да има нищо общо с цената от 353 лева за мегаватчас, която беше достигната през месец септември“.

Окончателно решение енергийният регулатор ще вземе на 1-ви декември, подчерта председателят Иван Иванов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments