13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусКЕВР предупреди за рязко повишение на цените на тока за бита от...

КЕВР предупреди за рязко повишение на цените на тока за бита от началото на 2024 г.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за рязко повишение на цените на тока за бита от началото на 2024 г. Причините са предлаганите промени в Закона за енергетиката, според които от 2026 г. всички битови потребители трябва да купуват електроенергия на свободния пазар.

Законопроектът предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електроенергията до края на 2023 г. при запазване на регулираната цена за битовите потребители до 2026 г. Предлага се и преходен пазарен модел, който ще действа до въвеждането на свободен пазар на едро и на дребно.

КЕВР обаче настоява това да стане поетапно в продължение на няколко години, а не изведнъж от 2026 г. Според регулатора предложеният модел може да доведе до рязък скок на цените за крайните битови клиенти още от 1-ви януари 2024 г. или отложено най-късно от 1-ви януари 2026 г.

В своя позиция КЕВР иска балансирано изменение на цените за домакинствата до изравняването им с цените на свободния пазар, за да не се стига до сътресения, особено в настоящата нестабилна геополитическа ситуация и търсенето на енергия в световен мащаб.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments