20.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусКиев иска още санкции срещу Москва и транзита на руски газ

Киев иска още санкции срещу Москва и транзита на руски газ

Украинският президент Володимир Зеленски поиска по-строги санкции срещу Москва, след като руските сили отново атакуваха цивилни обекти в Украйна. Работна група от американски и украински експерти предлага в бъдеще руското синьо гориво за Европа да бъде пропускано само по украинската газопреносна мрежа.

Транзитирането на руски газ единствено през Украйна на практика означава прекратяване на доставките на руски природен газ за Европейския съюз по газопровода „Турски поток“.

Планът, поместен на сайта на украинския президент, предвижда също така санкции срещу „Лукойл“, „Газпром“ и други руски енергийни компании, както и срещу ръководството на „Росатом“, и прекратяване на използването на уран от Русия.

Препоръките на експертната група, оглавявана от началника на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак и от бившия американски посланик в Москва Майкъл Макфол, са насочени основно срещу руската енергетика. „Говорим за най-болните точки на руската икономика, за да се намали възможността на Русия да финансира военните действия“, поясни Макфол.

Пакетът санкции предвижда още ограничения за отбранителната промишленост, върху използването на финансови инструменти, конфискацията на активи на Централната банка на Русия и последващото им прехвърляне в Украйна. Началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак добави, че предложенията ще бъдат представени на лидерите на съюзниците на Украйна.

Междувременно властите в Херсон забраниха всички плавания по река Днепър. Забраната се отнася до всички плавателни средства с изключение на съдове на въоръжените сили и важи до обявяването на края на военното положение в Украйна. Херсонска област граничи с Черно море, а Днепър в момента е фронтова линия. Украинските сили са завзели позиции на източния бряг на реката. Въпреки това мащабът и целите на този украински напредък не са ясни, коментира американският институт за изследване на войната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments