24.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоПо светаКипър получи от САЩ 800 страници за санкционирани фирми и лица

Кипър получи от САЩ 800 страници за санкционирани фирми и лица

Правителството на Кипър получи от САЩ първия пакет с около 800 страници информация за кипърски фирми и физически лица, които бяха включени в санкционния списък на Вашингтон.

Документите са предадени на главния прокурор, за да започне проверката по тях от компетентните органи на Кипър, като в близко бъдеще се очакват още два пакета с данни, съобщи във вторник президентът Никос Христодулидис.

Масивното досие, изпратено в Никозия от американските власти, е във връзка с наложените от тях през април санкции на кипърски адвокати, счетоводители, одитори и техни фирми заради подпомагане и „финансово посредничество“ на руски олигарси.

Правителството на Кипър поиска допълнителна информация за установените от американските надзорни органи нарушения, за да се подпомогне разследването на случаите от кипърските служби.

Според информация в местните медии представените в първия пакет доказателства засягат физически лица и компании, за които се смята, че са замесени с тръстове и офшорни фирми в дейността на руския олигарх Алишер Усманов. Той е в санкционните списъци на САЩ и Великобритания.

Президентът Никос Христодулидис нееднократно заяви решимостта на правителството нарушителите на законите на страната или санкциите на ЕС срещу Русия да бъдат изправени пред правосъдието.

В изявление във вторник той подчерта, че „цел от най-голямо значение“ е изчистване на името на Кипър и запазването на доверието към него в международната общност като бизнес и финансов център.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments