14.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусКирил Петков: Правете си коалиционните срещи, но вижте бюджета

Кирил Петков: Правете си коалиционните срещи, но вижте бюджета

Служебният министър на икономиката Кирил Петков се надява актуализацията на бюджета да бъде приета в НС другата седмица.

„Да, правете си коалиционните срещи. Говорете за нещата, които мислите ще ви помогнат да формирате правителство, но вижте бюджета. Той в момента трябва да се гледа в комисиите в НС и ако може да бъде приет другата седмица, ще бъде идеално“, каза Петков в „Денят започва“ по БНТ.

Промените в бюджета са, че е намален дефицитът, има актуализация на пенсиите, по начин по който 42% от пенсионерите няма да са под линията на бедност. Заделени са 400 млн. за бизнеса у нас от септември до декември, ако се наложи заради ковид кризата да се затворят бизнеси. Има заделени пари за лекарите, уточни Петков.

За бъдещия кабинет, той заяви, че единственият начин да се направи промяна в страната е, ако в редовния кабинет се вкарат от този тип независими хора, чието поприще извън политиката е по-добро, отколкото в политиката.

За себе си заяви, че е приел предложението за служебен министър, защото е имал фрустрация как България не си изпълнява потенциала. Ходил е на протести, но е решил, че ако може да промени системата, това трябва да стане отвътре.

„Реално губя лични средства. Но има чувството на удовлетвореност, че правим промяна, която толкова дълго я чакахме. Доволен съм, че хората видяха, че може да има разлика в управлението, че може да има хора и политици, които да се грижат за техния интерес.

Искам да има стандарт, да сме качили до някаква степен очакванията, че това трябва да се изисква от всеки един човек в държавната администрация, всеки един ръководител и трябва да се смени мантрата, че по-друг начин не може, защото всичките са маскари и крадци. Не! Може човек да е на тези позиции и да защитава публичния интерес. Ако хората са видели това в последните 9 седмици, аз ще съм много щастлив, за да се спрат безобразията от последните години“, каза служебният министър.

На въпрос за предложението, което беше получил от ИТН за редовен министър, заяви, че то не е давало тези параметри.

„Не може човек да има икономическа стратегия, без финансова стратегия. Никога не сме получавали предложение, което да можем цялостно да реализираме стратегиите, които искаме“, каза министър Петков.

 

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments