22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоНа фокусКитайските ВВС за Тайван: Ще гарантираме решително националния суверенитет и териториалната цялост...

Китайските ВВС за Тайван: Ще гарантираме решително националния суверенитет и териториалната цялост на Китай

Китай ще „гарантира решително националния си суверенитет и териториална цялост“, заяви говорител на китайските военновъздушни сили. Изказването му беше препратка към Тайван и беше направено на фона на покачващото се напрежение около самоуправляващия се остров, предаде Ройтерс.

По време на военно авиошоу говорителят заяви, цитиран от държавните медии, че китайските ВВС разполагат с много видове изтребители, способни да кръжат над „скъпия остров на родината“, препратка към Тайван.

В петък председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, човек номер три в американската властова йерархия, даде сигнал, че възнамерява да се отправи на азиатска обиколка. Тя не спомена Тайван, но през последните дни се засилиха спекулациите, че тя може да посети острова, което предизвика напрежение в отношенията с Китай.

Пекин смята демократично управлявания Тайван за своя провинция.

В четвъртък китайският президент Си Цзинпин предупреди американския си колега Джо Байдън, че Вашингтон трябва да се придържа към политиката на „единен Китай“ (тоест, че може да съществува само една китайска държава) и „да не си играе с огъня“.

„Военновъздушните сили имат твърдата воля, пълната увереност и достатъчно възможности, за да защитят националния суверенитет и териториалната цялост“, каза говорителят на китайските ВВС.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ не разполагат с данни за надвиснала опасност за Тайван от китайска военна активност.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments