24.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоНа фокусКитайският гигант "Алибаба" се разделя на шест компании

Китайският гигант „Алибаба“ се разделя на шест компании

Технологичната корпорация „Алибаба“ (Alibaba) обяви, че ще раздели бизнеса си между шест компании, които ще могат да набират външно финансиране и да емитират свои акции на фондовата борса, предаде Си Ен Би Си.

Всяка бизнес група ще бъде управлявана от собствен борд на директорите и главен изпълнителен директор.

Целта на плана е да бъдат увеличени приходите за акционерите в корпорацията и да бъде насърчена свободната конкуренция, се казва в съобщение на „Алибаба“.

Това е най-сериозната реорганизация в историята на китайския гигант в онлайн търговията. Тя идва след няколко трудни години за компанията, която се сблъсква със забавен икономически ръст в Китай и с по-строги регулации, налагани от управляващите в Пекин. Поради това стойността на акциите на „Алибаба“ спадна с милиарди долари. Промяната в бизнес структурата на корпорацията ще й помогне да подобри резултатите си, отбелязва Си Ен Би Си. На фона на съобщението за реорганизацията на компанията, стойността на акциите й се повиши с над 9 на сто при извънборсовата търговия в САЩ, преди отварянето на Уолстрийт. На Хонконгската фондова борса обаче те отбелязаха спад от 1,17 на сто към 15:00 часа българско време.

Вчера изданието „Саут Чайна морнинг пост“ съобщи, че основателят на „Алибаба“ Джак Ма се е завърнал в Китай, след като прекара повече от година в чужбина, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ма, който е един от най-известните китайски предприемачи, напусна Китай в края на 2021 г., след като в края на 2020 г. отправи критики към действията на китайските регулаторни органи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments