Китайски учени предполагат, че птичият грип може да причини пандемия

0

INTERFAX.RU – Учени от Китай Weifeng Shi и George Gao, свързани с няколко научни институции в КНР, предполагат, че съставът и историята на щама на птичия грип H5N8 застрашават възможността за друга пандемия, според публикация в Medical Xpress медицински портал.

Отбелязва се, че нов щам на грипния вирус е открит за първи път в патица в Китай още през 2010 година. До 2014 г. огнища са наблюдавани в Япония и Южна Корея както при домашни, така и при диви птици; до 2016 г. е установено при птици в Индия, Русия, Монголия, САЩ и части от Европа.

„До 2020 г. огнища са наблюдавани в 46 страни. Учените отбелязват, че тази история предполага, че вирусът може да се разпространи много бързо. Още по-тревожен е докладът за кръстосани инфекции при седем руски селскостопански работници през декември миналата година“, се казва в изданието.

Според китайски учени заразените работници не показват симптоми и признаци, че вирусът се предава от един човек на друг.

Изследователите също така отбелязват, че H5N8 е силно патогенен, но бдителното наблюдение на ферми, пазари и диви птици, заедно със стандартните мерки за контрол на инфекцията, може да забави разпространението на вируса.В събота, говорейки на маратона на новото знание в Новосибирск, Ринат Максютов, генерален директор на Държавния изследователски център Vector, каза, че в центъра е създаден прототип на ваксината H5N8.

СЗО съобщава, че хората по-рано са се заразили с вирусите на птичия грип A (H5N1), A (H7N9) и A (H9N2) и подвидовете A (H1N1), A (H1N2) и (H3N2) на свинския грип.

Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук