13.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоПо светаКитай е издал безпрецедентен брой разрешителни за въглищни централи

Китай е издал безпрецедентен брой разрешителни за въглищни централи

Китай е разрешил строителството на повече въглищни централи, откогато и да е преди, на фона на международните призиви за преход към чисти източници на електроенергия, предаде ДПА.

„Издаването на разрешителни, започването на строителство и обявяването на нови проекти в Китай се е ускорило силно през 2022 година, като броят на новите разрешителни е достигнал най-високото си равнище от 2015 година“, се посочва в проучване, публикувано днес от Центъра за проучвания на енергията и чистия въздух (CREA) и Глобалния енергиен монитор (GEM).

Новият капацитет на тези въглищни централи е бил „шест пъти по-голям от този в целия останал свят“, според проучването.

Общо 106 гигавата от нови въглищни проекти са били одобрени миналата година, което се равнява на около две големи ядрени централи седмично, сочи докладът.

След големия недостиг на електроенергия през 2021 година китайските провинции, разчитащи най-силно на въглища, са се опитали да оправдаят новите проекти, твърдейки, че така гарантират „стабилността на електропреносната мрежа“ и „интегрирането на възобновяемата енергия“.

Авторите на доклада обаче отхвърлят това твърдение, подчертавайки, че централите ще работят постоянно на най-ниското си производствено равнище и определиха въпросните провинции като изоставащи по отношение на чистата енергия.

Според доклада строителството на нови въглищни централи не означава задължително, че Китай пренебрегва климатичните си цели, но се  предупреждава, че значителното повишение на възобновяемите източници на електроенергия може да не компенсира увеличените въглеродни емисии от въглищните проекти.

Международната общност се опитва да намали въглеродните емисии от изкопаеми горива като въглищата. Тези климатични ангажименти се подновяват всяка година на така наречената Конференция за климата на ООН.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments