19.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоНа фокусКитай започва инспекции на корабите в Тайванския проток

Китай започва инспекции на корабите в Тайванския проток

Морската администрация в китайската провинция Фуцзян започна тридневна специлизирана съвместна патрулно-инспекционна операция в централната и северната част на Тайванския проток, която ще включва качване на служители на борда на плавателни съдове за извършване на проверки, съобщи администрацията в профила си в приложението „Уичат“ (WeChat), цитирана от Ройтерс.

Администрацията за морска безопасност в югоизточната китайска провинция съобщи, че операцията ще включва „инспекции на място“ на товарни и строителни плавателни съдове от двете страни на пролива „с цел гарантиране на безопасността на корабоплаването и строителните дейности по изграждането на ключови проекти в морските води“.

Мярката се предприема в условията на повишено напрежение между САЩ и Тайван заради срещата между председателя на долната камара на американския Конгрес Кевин Маккарти и тайванския президент Цай Ингвен в Калифорния, отбелязва Ройтерс.

Службата по въпросите на корабоплаването и пристанищата към тайванското министерство на транспорта заяви снощи, че е изразила остър протест пред Китай относно мярката. Службата пояснява, че е уведомила всички корабни оператори ако получат подобни искания от страна на Китай, да не ги изпълняват и да информират незабавно бреговата охрана на Тайван за оказване на съдействие.

„Ако на материка (Китай) настояват да предприемат едностранни действия, това ще създаде пречки за нормалния обмен между двете страни. Ние ще бъдем принудени да вземем съответните мерки“, добави тя, без да даде повече подробности.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments