16.8 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусКитай заяви, че е бил "открит и прозрачен" за произхода на новия...

Китай заяви, че е бил „открит и прозрачен“ за произхода на новия коронавирус

Китай заяви днес, че е бил „открит и прозрачен“ при търсенето на произхода на новия коронавирус, и отхвърли критиките на Съединените щати, наричайки ги политизиране на въпроса, съобщи Асошиейтед прес.

„Китай е предоставил най-много данни и резултати от проучвания за проследяване на вируса и е допринесъл значително за глобалните изследвания за проследяването на произхода на вируси“, каза говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин.

„Политизирането на въпроса за проследяването на вируса няма да очерни Китай, а само ще навреди на авторитета на САЩ“, добави Мао в отговор на оплакванията от страна на представители на администрацията на президента Джо Байдън и членове на Конгреса, че Пекин не е оказвал пълно съдействие по темата.

Министерството на енергетиката на САЩ е стигнало с „ниска степен на увереност“ до извода, че пандемията е започнала с изтичането новия коронавирус от лаборатория в централния китайски град Ухан. Този доклад обаче не е публикуван.

Представители на разузнавателната общност на САЩ обаче не се съгласиха с този извод и добавиха, че в самата администрация на Байдън има различни мнения по въпроса.

„Просто няма консенсус в разузнавателната общност“, обобщи говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

В. „Уолстрийт джърнъл“ първи съобщи през уикенда за заключението на министерството на енергетиката, което контролира национална мрежа от лаборатории на територията на страната.

През 2021 г. американските власти публикуваха резюме на разузнавателен доклад, в който се казва, че четирима представители на разузнавателната общност смятат с ниска степен на увереност, че вирусът е бил предаден за пръв път от животно на човек, а пети смята със средна степен на увереност, че първата инфекция е станала след изтичането на вируса от лаборатория, припомня АП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments