16.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоПо светаКитай и проблемите с дълга на САЩ доминират започващата днес среща на...

Китай и проблемите с дълга на САЩ доминират започващата днес среща на Г-7 в Япония

Китай ще бъде в центъра на дискусиите на срещата на министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-7, която започва днес в японския град Ниигата, съобщават световните агенции.

Представителите на най-големите световни икономики ще търсят начини да разнообразят веригите за доставки, доминирани сега именно от Китай, като същевременно опитат да договорят сътрудничеството на Пекин при решаването на глобалните дългови проблеми, посочва Ройтерс.

Противоречащите си на пръв поглед цели на срещата идват в момент, когато страните от Г-7 изпитват сериозни проблеми поради сериозната си зависимост от доставките от Китай – втората икономика в света и същевременно вторият най-голям притежател на американски дълг.

Срещата в Ниигата ще премине и под знака на опасността от дефолт на САЩ, който би нанесъл непоправими щети на глобалните финансови пазари.

И докато американският финансов министър Джанет Йелън ще се присъедини към колегите си, президентът Джо Байдън вчера даде да се разбере, че може да отмени планираното за следващата седмица пътуване до Хирошима, ако дотогава не се намери решение по дълговия проблем.

„Доларът и американските ценни книжа са считани за базови безопасни активи в рамките на глобалната финансова система. Ако таванът на дълга не бъде вдигнат, тя ще бъде поставена под риск“, заяви Йелън.

Дълговата криза в САЩ е сериозно главоболие за Япония, която освен, че е тазгодишният председател на Г-7 е и страната, която притежава най-големи количества американски дълг.

На срещата в Ниигата ще бъдат обсъждани и войната в Украйна и предотватавянето на опитите на Русия да заобикаля международните санкции, както и борбата с упорито високата инфлация, посочват японски представители. Япония се надява срещата да произведе общо крайно изявление.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments