19.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоНа фокусКитай обещава да изгради модерна промишленост, за да спечели "стратегическа инициатива"

Китай обещава да изгради модерна промишленост, за да спечели „стратегическа инициатива“

Китайски лидери обещаха днес да изградят модерна промишлена система и да постигнат технологичен пробив в международна надпревара за спечелването на „стратегическа инициатива“ на фона на напрежението със САЩ, предаде Ройтерс.

Китай ще даде приоритет на реалната икономика, ще подобри политиката си в промишления сектор и ще създаде компании на световно ниво, обяви Централната комисия за финансови и икономически въпроси, цитирана от държавни медии. Това стана след заседание, председателствано от президента Си Цзинпин.

Китай ще активизира усилията си, за да постигне основни технологични пробиви и да „яхне вълната на нови технологични революции като изкуствения интелект“, цитират комисията държавните медии.

„Процесът на ускоряване на изграждането на модерна промишлена система, подкрепен от реалната икономика, е ключов за нас, за да спечелим стратегическа инициатива в бъдещо развитие и международна конкуренция“, съобщават държавни медии.

Вашингтон прибегна към забрана на износа на някои модерни чипове за Китай, с което повиши напрежението между двете водещи икономики.

Китай ще популяризира трансформацията и осъвременяването на традиционни промишлени отрасли, а няма просто да се откаже от индустрии, които предлагат стоки на ниски цени, според държавни медии.

Китай ще въведе и система за подкрепа на раждаемостта, целяща значително да намали разходите за отглеждане на деца и ще разработи универсална система за услуги за грижа за децата.

„Сегашната тенденция при китайското население се характеризира с по-малко деца, застаряване на населението и регионална диференциация“, подчерта комисията, цитирана от държавните медии.

Миналата година населението на Китай е намаляло за първи път от шест десетилетия, исторически обрат, който се очаква да постави началото на дълъг период на спад на броя на китайските граждани с дълбоки последици за местната икономика и за света.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments