7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоНа фокусКитай обяви победа над коронавируса

Китай обяви победа над коронавируса

Постоянният комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия е провел заседание, председателствано от Си Цзинпин, на което се е стигнало до заключението, че след възстановяването на 800 000 пациенти, повечето от които в критично състояние, Китай „решително е победил“ коронавируса, предаде Ройтерс.

Според Пекин откакто в началото на ноември бяха отменени строгите мерки срещу разпространението на заболяването, повече от 200 милиони китайски граждани са били диагностицирани и лекувани от коронавирус.

Китай наложи някои от най-драконовските мерки в света, които предизвикаха антиправителствени протести и освен това се отразиха тежко на втората по големина икономика в света.

Официалната държавна информационна агенция Синхуа цитира Си Цзинпин, който е заявил, че политиката на контрол върху огнищата е била „напълно правилна“.

Внезапното отменяне на стратегията за нулев ковид през ноември и декември доведе до вълна от инфекции, които временно претовариха болниците. Оттогава новите случаи преминаха пика си и животът до голяма степен се върна към нормалния си ритъм. Международните пътувания от и към Китай обаче все още не са се върнали към нивата отпреди пандемията.

Правителството ще продължи „да оптимизира и коригира политиката и мерките за превенция и контрол в зависимост от времето и ситуацията с голяма историческа отговорност и силна стратегическа решителност“, посочва Синхуа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments