20.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусКитай осъди "арогантността" на изявленията на Г-7 по отношение на политиката в...

Китай осъди „арогантността“ на изявленията на Г-7 по отношение на политиката в Далечния изток

Китай разкритикува изявленията, направени на срещата на външните министри от Г-7 в Япония, в които те осъдиха китайската милитаризация в региона, предаде ДПА.

Говорителят на министерството на външните работи на Китай Ван Вънбин каза днес на пресконференция в Пекин, че външните министри на страните от Г-7 „грубо са се намесили във вътрешните работи на Китай и злонамерено са оклеветили и очернили Китай“.

„Изявленията бяха изпълнени с арогантност, предразсъдъци и лоши намерения за потискане на Китай“, допълни той и заяви, че Китай е протестирал пред домакина на срещата Япония.

Той каза, че Тайван е свещена и неразделна част от китайската територия, а за да има мир в Тайванския проток, трябва стремежите за независимост на острова да бъдат отхвърлени. Хонконг, Тибет и Синцзян също са изцяло „вътрешна работа“ на Китай, която не позволява намеса отвън, допълни Ван.

Настоящата ситуация в Източнокитайско и Южнокитайско море като цяло е стабилна. Китай се придържа към Устава на ООН и основните правила на международното право, заяви Ван Вънбин. Той допълни, че страните от Г-7 трябва „да се откажат от мисленето си, останало от Студената война, и от идеологическите си пристрастия“.

Що се отнася до притесненията на страните от Г-7, свързани с разширяването на ядрения арсенал на Китай, Ван каза, че Китай притежава само „минималното количество, необходимо за националната сигурност“.

Външните министри от Г-7 разкритикуваха и териториалните претенции на Китай и милитаризацията в Южнокитайско море и предупредиха срещу използването на военна сила срещу Тайван. Нарушаването на човешките права в Китай – особено в Тибет и Синцзян – също беше разкритикувано.

Китай призова нидерландски представители да се откажат от манталитета от времето на Студената война и да спрат да разпространяват наратива за „китайска заплаха“, съобщи Ройтерс, като цитира Ван Вънбин, говорител на китайското външно министерство.

Ван отправи този призив в отговор на доклад на нидерландското контраразузнаване, в което Китай се определя като „най-голямата заплаха“ за икономическата сигурност на страната.

Говорителят добави, че комюникето след срещата на външните министри на Г-7 се намесва грубо във вътрешните работи на Китай и злонамерено клевети и дискредитира Пекин. Китайските власти са отправили силни възражения и към Япония, която беше домакин на срещата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments