Китай отчита рекорден успех

0

Успешното възстановяване от последствията от пандемията позволи на Китай да постигне рекорден икономически растеж, пише ТАСС , позовавайки се на данни на Държавното статистическо бюро на Китай. Темпът на растеж на БВП е най-високият от 10 години насам и достигна 8,1 процента, предаде агенцията.

Обемът на икономиката на страната за 2021 г. надхвърли 114 трилиона юана – около 18 трилиона долара. Индустриалният сектор нарасна с 8,2% до около 7,1 трилиона долара, селскостопанският сектор със 7,1 процента, до около 1,3 трилиона долара, а секторът на услугите показа ръст от 8,2 процента (до 9,59 трилиона долара).

Номиналният доход на глава от населението също нараства с 9,1 на сто. Цифрата достигна 35 128 юана, което е приблизително 5,5 хиляди долара. В селските райони се увеличава с 10,5% (около $2,8 хил.), в градските райони – с 8,2% (около $7,5 хил.). Като се вземат предвид промените в цените, ръстът е съответно 9,7 и 7,1 на сто.

Сред основните рискове за китайската икономика през 2022 г. експертите посочват намаляването на потребителските разходи, прекъсването на доставките и песимистичните очаквания. Експертите са обезпокоени от спада в потреблението, който може да повлияе негативно на вътрешното търсене, и от кризата на пазара на недвижими имоти, причинена от състоянието преди банкрута на големия строителен предприемач Evergrande и дълговото натоварване на много други участници. Затова основното предизвикателство пред властите и фирмите ще бъде създаването на условия, които да позволят на населението да изразходва активно спечеленото и натрупаното.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук