16.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусКитай призова чуждестранните посолства да премахнат от сградите си знаци, изразяващи подкрепа...

Китай призова чуждестранните посолства да премахнат от сградите си знаци, изразяващи подкрепа за Украйна

Китай е поискал от базираните в Пекин чуждестранни посолства и международни организации да не излагат върху външните стени на сградите си „политическа пропаганда“, най-вероятно визирайки знаците, показващи подкрепа за Украйна, казаха днес няколко дипломатически източника в китайската столица, цитирани от японската агенция Киодо.

Много посолства в Пекин поставиха билбордове, изобразяващи украинското знаме с послания на китайски и английски, като хаштага #Заставаме зад Украйна, за да демонстрират солидарността си с източноевропейската държава, бореща се срещу руската инвазия от февруари миналата година.

В съобщение на китайското външно министерство от 10 май посолствата и международните организации се призовават да не използват външните стени на сградите си за пропаганда и да „избягват да предизвикват конфликти между държавите“.

Стъпката породи остра негативна реакция от страна на дипломати от Европа и други региони, като никой засега не е свалил въпросните билбордове.

Сред чуждестранните посолства в Пекин, изразили подкрепа за Украйна, са тези на Канада, Германия и Полша.

Китай назначи специален пратеник, който от вчера потегли на обиколка в Украйна, Русия, Полша, Франция и Германия, с цел да насърчи мирни преговори за войната в Украйна. Критици обаче изразяват съмнение доколко Пекин може да влезе в ролята на посредник заради близките му отношения с Москва.

В съобщението на китайското външно министерство се казва също, че чуждестранните посолства и международните организации са „задължени да спазват китайските закони и разпоредби“, макар Пекин да зачита дипломатическия имунитет съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Писмото изглежда е изпратено до всички чуждестранни посолства в Китай. Някои посолства са издигнали също знамето на ЛГБТ-общността – символ на сексуалните малцинства.

Европейски дипломат разкритикува позицията на Китай, като каза, че няма разумно оправдание за ограничаване на изразяването на политиката на дадена държава и че дипломатите няма да изпълнят искането на китайските власти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments