Климатолог обясни необичайни студове в Южна Африка

0

Значителният спад на температурата в Южна Африка, регистриран в 19 региона на страната, не трябва да се превръща в причина за паника. Това може да се обясни с обикновена метеорологична аномалия, каза заместник-директорът на Института по атмосферна физика на името на А.М. Obukhov RAS, ръководител на лабораторията по климатология в Географския институт RAS Владимир Семенов в разговор с „Москва говори“.

„Сега в Южното полукълбо зимата е в разгара си, над Антарктида е студено, антарктическите морета са покрити с морски лед, там е доста студено. При определени условия, както в Северното полукълбо, се случват нашествия на студени антарктически маси “, обясни Семенов.

Експертът припомни, че това се е случило не само в Южна Африка, но и в Русия. Имаше моменти, когато Азовско море замръзваше: студени нашествия на въздушни маси достигнаха средиземноморските ширини. Затова е твърде рано да се каже, че говорим за сериозни климатични промени, заключи Семенов.

През нощта на 24 юли в 19 региона на Южна Африка бяха счупени исторически рекорди. Температурата в град Кимбърли и околните райони е достигнала минус 9,9 градуса по Целзий – такъв вид време не е имало през цялата история на метеорологичните наблюдения. Температурите също паднаха до минус 7 градуса в Йоханесбург.

Мразовете дойдоха в Южна Африка от Антарктида. Необичайно студеното време за страната ще се задържи в Африка още една седмица.

Сн. Lenta.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук