14.2 C
София
четвъртък, май 5, 2022
НачалоНа фокусКметът на Мариупол: В града започнаха да работят руски мобилни крематориуми

Кметът на Мариупол: В града започнаха да работят руски мобилни крематориуми

широката международна публичност на геноцида в Буча, висшето ръководство на Руската федерация нареди да бъдат унищожени всички доказателства за престъпления, извършени от нейната армия в Мариупол“, посочи още той.

„Преди седмица по предпазливи оценки броят на загиналите в града беше 5000. Но предвид големината на града, катастрофалните разрушения, продължителността на блокадата и яростната съпротива, десетки хиляди цивилни от Мариупол може би са станали жертва на окупаторите. Ето защо Русия не бърза да даде зелена светлина на турската мисия и други инициативи за спасяване и пълна евакуация на Мариупол. Освен това чрез филтрационни лагери се установяват и унищожават всички потенциални свидетели на зверствата на окупаторите“, написа още кметът на града Вадим Бойченко.

Позовавайки се на очевидци, Бойченко каза, че Русия използва специални бригади, сформирани от „колаборационисти“ в града, за да свършат тази работа.

На този етап информацията на кмета на Мариупол не може да бъде потвърдена от независими източници.

След като стотици тела на цивилни бяха открити в Буча и други предградия на Киев след изтеглянето на руските войски, украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Русия планира „да прикрие вината си“ за по-нататъшни предполагаеми зверства, извършени от нейните войски в други части на Украйна, включително в Мариупол.

Призивите на западни лидери президентът Путин и други висши руски служители да бъдат преследвани за военни престъпления и престъпления срещу човечеството се умножиха тази седмица, след като се появиха доказателства за очевидни масови убийства в предградия на столицата Киев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments