3.5 C
София
понеделник, декември 5, 2022
НачалоНа фокусКовачевски: Посещението на българската делегация събуди духовете на миналото

Ковачевски: Посещението на българската делегация събуди духовете на миналото

Два дни след като българска делегация присъства на официалното откриване на клуба на Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля, премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски направи снощи специално видеообръщение.

В него той заявява:

„За съжаление с последното посещение на българската делегация в Битоля духовете на миналото се събудиха, разпалвайки отново езика на омразата и недоверието, срещу които успешно се борихме. Оттук напълно разбираме чувството на гняв на гражданите през изминатите дни.

Нашата държава получи своята независимост след Втората световна война, в която гражданите участваха в антифашистката народноосвободителна война. Антифашисткият избор на гражданите е част от нашата национална идентичност, с която се гордеем в демократична Европа.

Македонските граждани са направили избор за членство в Европейския съюз.“

В обръщението си Ковачевски заявява, още че работата за укрепване на диалога и подобряване на отношенията между „двете нации до окончателното уреждане на спора” трябва да продължи.

За да бъде успешен обаче този диалог, нито една от двете страни не трябва да прави крачка назад, не трябва да бъде допуснато постоянно връщане към миналото, което води до „еднодневна политическа печалба, но дългосрочно увреждане на крехките отношения”, които България и Република Северна Македония изграждат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments