13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусКовачевски: Сега е моментът за решение, което ще осигури интеграцията на Северна...

Ковачевски: Сега е моментът за решение, което ще осигури интеграцията на Северна Македония в ЕС

Посланието на президента на Франция Еманюел Макрон е много ясно, той изрази силната си подкрепа, че сега е моментът Северна Македония да вземе необходимите решения, които ще осигурят европейската интеграция и европейското бъдеще на страната, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в интервю за „Канал 5“, след края на форума ГЛОБСЕК 2023.

В Братислава Ковачевски се е срещнал и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, като и двамата са подчертали значението на това да бъдат взети необходимите решения, които са важни за процеса на европейска интеграция на Северна Македония.

„Разговаряхме за започналия процес на конституционни промени у нас. Предложението за инициативата вече е направено, изпратено е до министерството на правосъдието, следващата седмица ще бъде внесено в правителството, което по-късно ще го изпрати в парламента, за да стартира процедурата. Президентът Макрон, както и председателят на Европейската комисия казаха, че сега е моментът да се вземат необходимите решения, които позволяват продължаване на плавна интеграция на Северна Македония в ЕС“, каза Ковачевски, подчертавайки, че страната трябва да използва геополитическия момент и съгласието на държавите членки на ЕС за разширяване с нови страни от Западните Балкани.

Той уточни, че на срещата, която планира да осъществи с председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, покана за която вече е изпратена, ще акцентира върху необходимостта да бъдат взети решения за „глас за европейска Северна Македония“ и отношенията със съседите и поведението, което държавата трябва да има в посока добросъседство.

На въпрос какво ще се случи, ако тази среща не се състои Ковачевски отговори: Ние вече видяхме какво се случва „след това”, видяхме го от 2006 до 2016 г. Това е изолация. За това не е нужна среща, срещата е необходима за да се върви към европейското бъдеще на страната.

Изборите ще бъдат в определения от закона срок – догодина през март президентски, а след това през юли и парламентарни, посочи Ковачевски, коментирайки настояването на опозицията за предсрочни избори, защото „в този състав на парламента и под български диктат” няма да гласуват за промени в конституцията на страната, което е условие за отваряне на преговорните глави за членство в ЕС.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments