19.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоНа фокусКовачевски сравни отношенията България-Северна Македония с Русия и Украйна

Ковачевски сравни отношенията България-Северна Македония с Русия и Украйна

Дискурсът, използван от България към Северна Македония, за съжаление е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по време на четвъртата среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик. Изявлението му беше излъчено на живо в интернет канала на правителството на Република Северна Македония.

Според Ковачевски, обвиненията, изказани на срещата „от страна на представителя на България, са напълно неоснователни и идват от държава, която не зачита решенията на Европейския съд за правата на човека и стандартите на Съвета на Европа в областта на правата на човека”.

Северна Македония е международно призната като функционално модерно мултиетническо общество, в което се зачитат всички права, и всички доклади потвърждават това, каза Ковачевски, според когото е недопустимо да се злоупотребява с подобни обвинения за политически цели, особено в този решаващ за бъдещето на Европа период.

В свое изявление на форума вицепрезидентът на България Илияна Йотова заяви, че „в Република Северна Македония има черни списъци на българи, които не се допускат на територията на страната, а най-опасната тенденция е широко разпространеният език на омразата към съседна държава, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments