6.4 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоПо светаШвейцарското потребителско доверие се влошава

Швейцарското потребителско доверие се влошава

Швейцарското потребителско доверие се влошава, като през настоящото четвърто тримесечие е спаднало рекордно до най-ниското си ниво от 1972 г., която е начална за водената статистика. Това показват данните от най-новото проучване на Държавния секретариат за икономически въпроси (SECO), цитирани от ДПА и БТА.

Индексът на потребителското доверие е намалял с повече от очакваното, до -46,6 през четвъртото тримесечие спрямо -41,7 през предходното тримесечие. Експерти прогнозираха индексът да спадне до -43.

Сред основните четири подкомпонента очакванията на потребителите за това как ще се развие общата икономическа ситуация през следващите 12 месеца са се влошили още повече. Индексът, отчитащ настоенията относно икономическо развитие, падна до -57,2 от -53,5 през третото тримесечие.

Домакинствата са по-песимистично настроени за собственото си финансово състояние, до голяма степен заради високата инфлация. Очакваната като цяло за финансова ситуация също достигат минимум от -46,9 в сравнение с -34,8 тримесечие по-рано.

Анкетираните швейцарци са особено предпазливи по отношение на големите покупки. Съответният индекс се понижи до -42,4 от -43,3 през предишното тримесечие.

От друга страна, хората все още смятат, че пазарът на труда е в добро състояние. Индексът, отчитащ сигурността на работните места сред служителите, остава непроменен, при ниво от -26.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments