18.8 C
София
сряда, май 4, 2022
НачалоНа фокусКои страни какви оръжия изпращат на Украйна

Кои страни какви оръжия изпращат на Украйна

От началото на войната в Украйна рязко скочи износът на оръжия за там. В процеса се включиха и страни като Германия, които първоначално не предлагаха оръжейна помощ за Киев. Тенденцията за два месеца е към засилване на оръжейните пратки, като вече се внасят не само леки и тежки оръжия и оръжейни системи, посочва NOVA.

Първоначално основните оръжия, изнасяни за Украйна, бяха преносими противотанкови и зенитни комплекси – най-вече американските ракети Javelin, британските NLAW, както и изстрелвани от рамо зенитни ракети Stinger.

Количествата, получени от Украйна, са няколко десетки хиляди бройки. За там бяха изнесени и още множество видове противотанкови гранатомети – германско, шведско и норвежко производство.

В последните седмици Киев получи и британски зенитни ракети Starstreak, както и френски – Mistral.

Тенденцията от началото на април е вече за внос в Украйна на тежко въоръжение – от бронетранспортьори до танкове и зенитни ракетни системи.

Словакия изпрати там свой дивизион С-300, но по руски данни той е бил унищожен при въздушен удар малко след пристигането си. Чехия изпрати стари танкове Т-72М1, а Австралия – БТР-и.

Очаква се и получаването на тактически ракети HIMARS, с обсег до над 300 километра.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments