13.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусКой е новият премиер на Молдова Дорин Речан?

Кой е новият премиер на Молдова Дорин Речан?

Парламентът на Молдова утвърди днес прозападния политик Дорин Речан за министър-председател на бившата съветска република, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ето и някои факти за Речан:

Опит в управлението

Речан е опитен политик, заемал множество постове в правителството на Молдова.

От 2012 г. до 2015 г. той бе министър на вътрешните работи и прокара няколко важни реформи, които доближиха Молдова до стандартите на Европейския съюз. Преди това той бе заместник-министър на информационните и комуникационните технологии.

Непосредствено преди кандидатурата му за министър-председател той заемаше поста секретар на Висшия съвет за сигурност – консултативен орган по въпросите на националната сигурност и военните въпроси.

Политически планове

Речан заяви, че ще продължи да работи за членство на Молдова в Европейския съюз.

„Новото правителство ще има три приоритета: ред и дисциплина, благоденствие и икономика и мир и стабилност“, заяви той след назначаването си миналата седмица. Той допълни, че ще продължи стратегическия курс на Молдова за европейска интеграция.

В проект на програма, озаглавена „Просперираща, сигурна и европейска Молдова“, новото правителство заяви, че иска проспериращи граждани, силни и прозрачни институции и конкурентна бизнес среда, в която държавата не създава пречки.

„Искаме да живеем в безопасен свят, където се спазват международните договори, където проблемите между държавите се решават чрез диалог, където има уважение към малките държави. Искаме да бъдем пълноправни членове на Европейския съюз“, се казва в документа.

Опит в информационните технологии

Речан има богат опит в частния сектор и в ИТ индустрията. Работил е и в международни организации и е изнасял лекции в няколко университета.

Ранен живот

Речан е роден на 17 март 1974 г. Завършва Молдовската академия по икономика, а що се отнася до личния му живот, той е женен и има две деца.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments