5.2 C
София
петък, декември 2, 2022
НачалоНа фокусКомандирът на ВМС: Намерено е мястото на падналия МиГ-29, останките са раздробени

Командирът на ВМС: Намерено е мястото на падналия МиГ-29, останките са раздробени

Намерено е мястото, където се е разбил падналия МиГ-29. Открити са останки от самолета – части от колесника и части от двигателя. Останките са разпръснати на голяма площ на морското дъно, разтрошени и раздробени. Черната кутия не е открита. Това каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов на брифинг пред медиите.

Самолетът се е разтрошил на хиляди малки парчета. Надеждите да се открие по-голяма част, която да бъде лесно извадена впоследствие, и да бъде извадена черната кутия от нея, се опровергаха, каза командирът на ВМС.

В момента минен ловец „Цибър“ обследва района и всички останки се разглеждат внимателно от дистанционно управляеми апарати.

Катастрофата е станала на дълбочина над 70 метра. Мястото, което трябва да се обследва е с площ над 1 кв. км. Площта е голяма и не е ясно дали черната кутия е останала здрава, каза още контраадмирал Михайлов.

„Търсенето на черната кутия е като да намериш игла в купа сено“, каза контраадмиралът.

Разполагаме с достатъчно екипи и средства за обследване на района. Не е необходимо да търсим помощ от други държави, допълни още командирът на ВМС.

Днес беше подновена операцията по издирване на останки от машината. Търсенето беше преустановено в началото на седмицата поради влошените метеорологични условия.

Контраадмирал Михайлов разясни, че операцията по търсенето и спасяването на майор Терзиев е стартирала незабавно след трагедията. Тя е продължила до 10 часа на 10 юни, когато е станало ясно, че той не е можело да бъде намерен, както и че, ако е катапултирал, е щял да бъде спасен.

Стартирал е следващ етап на операцията по издирването на останките. Открити са части от оборудването на самолета, които са извадени от водната повърхност и предадени на Военна прокуратура, която е започнала разследването. Тогава е открит и биологичен материал.

В операцията са участвали 4 кораба от ВМС, 2 вертолета, 3 катера, общо 260 човека от ВМС и 21 човека от гранична полиция.

Източник: БНТ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments