20.8 C
София
вторник, септември 26, 2023
НачалоЕвропейски хроникиКомисии от ЕП изслушват кандидата за еврокомисар Илиан Иванова

Комисии от ЕП изслушват кандидата за еврокомисар Илиан Иванова

Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура в Европейския парламент ще изслушат кандидатката ни за еврокомисар Илиана Иванова, след което ще решат дали да й дадат зелена светлина.

До процедурата се стигна, след като Мария Габриел се оттегли от поста си на еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, за да заеме мястото си на вицепремиер и министър на външните работи в настоящия български кабинет.

Тогава от страната ни бяха издигнати две кандидатури за еврокомисар – на Илиана Иванова от ГЕРБ и на Даниел Лорер от „Продължаваме промяната – Демократична България“, като председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен одобри кандидатурата на Иванова.

До този момент тя бе член на Европейската сметна палата, базирана в Люксембург, където работи от 2013 г., а между 2009 и 2012 г. е евродепутат и заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент.

През юли комисията по правни въпроси не откри конфликт на интереси при нейната кандидатура. Днешното изслушване на Иванова пред двете комисии ще продължи до обяд. Ако те я одобрят, тя ще трябва да получи зелена светлина и от пленарната зала на Европейския парламент на заседанието му в Страсбург следващата седмица, преди официално да встъпи в длъжност.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments