Комисия в Гърция разследва скандала с подслушванията, разтърсващ правителството на Мицотакис

0

В парламента на Гърция беше създадена специална комисия, която да разследва скандала с подслушванията, който разтърсва консервативното правителство, начело с Кириакос Мицотакис, предаде Франс прес.

Това стана по искане на опозиционната партия ПАСОК – трета по големина в парламента – след разкритията, че националната разузнавателна служба е подслушвала телефона на лидера на формацията Никос Андрулакис. 142-ама от общо 299 присъствали депутати подкрепиха създаването на комисията, като представителите на управляващата „Нова демокрация“ се въздържаха, отбелязва Ройтерс.

Премиерът Мицотакис, който заради скандала уволни шефа на разузнаването, е на позицията, че подслушването на Андрулакис миналата година – малко преди той да оглави партията си – е било законно, защото е било свързано с националната сигурност, но в същото време „политически неприемливо“. Премиерът твърди, че не е бил информиран предварително, че Андрулакис ще бъде подслушван и отказва да разкрие как точно е била застрашена националната сигурност.

Скандалът набира сила с наближаването на парламентарните избори в Гърция, които трябва да се проведат най-късно през лятото на идната година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук