16.8 C
София
четвъртък, септември 2, 2021
НачалоУ насКорнелия Нинова представи предложенията на БСП по актуализацията на бюджета

Корнелия Нинова представи предложенията на БСП по актуализацията на бюджета

Още от миналото Народно събрание настоявахме да се направи актуализация на бюджета. За съжаление, тя се забави, но сега вече е на дневен ред. Също за съжаление, ИТН, ДБ и ИБГНИ не приеха нашето предложение между първо и второ четене да направим обща група да определим тези общи предложения, които можем да внесем заедно, за да гарантираме мнозинство, което да ги приеме. Това е изключително важно, защото иначе рискуваме всеки да направи предложения, които да не са подкрепени от мнозинство в залата, и в крайна сметка да не се получи желаната актуализация на бюджета. Съжалявам, че не ни подкрепиха за това разумно и отговорно предложение от наша страна. Както и за това, че вчера не подкрепиха предложението ни в много бързи срокове да разгледаме актуализацията на бюджета. Ще видим какъв ще е резултатът от това в зала, призоваваме за разум и за отговорност, а не за предизборно наддаване.

Представяме пред вас нашите предложение за актуализацията на бюджета. Те са обосновани от две неща. Първо, принципното ни отношение към необходимостта в момента да се помогне на хората и на най-уязвимите групи в тези трудни месеци, които ни чакат, при тези драстични увеличения в цените, при тази увеличаваща се бедност, здравна и икономическа криза. Второто, което постигнахме и смятаме, че е наше предимство и достойнство е, че всичко това  решихме в диалог с представители на браншовите организации, синдикатите, Лекарският съюз, служебните министри, синдикатите на МВР – това е общ продукт. Заставаме пред вас и ги внасяме в залата от името на всички тези хора.

Идентифицирали сме 9 важни групи, които са най-уязвими и трябва да бъдат подпомогнати в момента – млади семейства, деца и ученици, пенсионери, самоосигуряващите се лица, дейци и институции на културата, здравната система като цяло, икономиката и бизнеса, МВР и отбраната, и общините. Остават ни много малко уточнения по работата за предложенията за земеделските производители. По тези конкретни 9 групи сме внесли следното:

Млади семейства, деца и ученици – плащане на еднократна помощ за раждане на 2-ро и 3-то дете на осигурени родители в последните 24 месеца. Плащането да бъде 6 500 лв. Това засяга 12 хиляди семейства.

Плащане на еднократна помощ за начало на учебната година за деца от втори до четвърти клас. Тази помощ да бъде 250 лв. и засяга 90 хиляди ученици.

Плащане на еднократна помощ за самостоятелно заетите лица в размер на една минимална работна заплата от 650 лв. и засяга над 200 хиляди самоосигурени лица.

Увеличение на обезщетението за отглеждане на дете между първа и втора година в размер на една минимална работна заплата – от 380 лв. на 650 лв.

По отношение на следващите групи, здравеопазване и борбата с ковид кризата – тези 120 млн., които са разписани в актуализацията на служебния кабинет, не бяха уточнени за какво ще се използват. След като се срещнахме с Лекарския съюз правим много конкретно разпределение по дейности за какво да бъдат изразходвани тези пари. Допълваме, обаче, с разходи за материали за дезинфекция в училищата, както и за специализиран медицински транспорт на положителни или симптоматични Covid-19 болни.

Що се отнася до вътрешен ред и противодействие на мигрантския натиск, с вътрешния министър и синдикатите на МВР уточнихме, че трябва да внесем сума, която да им гарантира заплатите за ноември и декември, защото без актуализация остават без заплати. Освен това, средства за противодействие на миграционния натиск и актуализиране на лимитите за защитно облекло на полицаите. Предстои да уточним за отбраната какво да е увеличението.

Културата. Субсидията за културните институции, по-точно за сценичните изкуства, е достатъчна най-много до началото на октомври. Загрижени за този сектор, който винаги е най-ощетен в такива ситуации, внасяме предложение за увеличение на средствата за институтите на сценичните изкуства, както и компенсация за увеличените разходи за електрическа енергия на държавни, общински и регионални институти.

За възрастните хора – преизчисляване на пенсиите. Това е нашето предложение за преизчисляване на база средноосигурителния доход от 2018 г.

За икономиката предлагаме мярката 60/40 да бъде преформатирана в 80/20.

И една тема, която не е засегната нито в служебната актуализация, нито от другите колеги – подпомагане на общините. Те са едни от най-важните на първа линия в ковид кризата, но не е предвидено нищо за тях. Ето защо допълваме актуализацията на бюджета с 54 млн. лв., което да бъде увеличение на трансфера към общините. Това направихме след разговори и искане на Националното сдружение на общините.

Всички тези предложения са много разумно оценени до стотинка. С тези предложения, които правим, няма изменения по салдото на централния бюджет, тъй като предлагаме да отпаднат някои ненужни разходи и предлагаме увеличение на приходната част, защото смятаме, че тя е занижена в предложението на служебния кабинет.

Правим своите разумни, обосновани, необходими, дори вече задължителни предложения в помощ на народа в трите кризи, които се задават, с цел стабилизация на държавата. Надяваме се, въпреки че не ни подкрепиха другите партии, между първо и второ четене да се стигне до такъв разум, че да се приемат най-необходимите неща.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments