Коронавирус: Срив за ЕС в правната борба с AstraZeneca

0

ЕС загуби съдебна битка в Брюксел, за да принуди англо-шведския производител на лекарства AstraZeneca да достави 120 милиона дози ваксина Covid-19 до края на юни.

Той сезира съда миналия месец, след като компанията забави доставката на жизненоважните ваксини, като първоначално се ангажира да достави 300 милиона дози до същата дата.

Искането на ЕС обаче не беше удовлетворено от съдията в Брюксел.

Но съдията все пак наложи краен срок на AstraZeneca да достави дози на ЕС през лятото или ще бъде санкционирана с големи глоби.Както ЕС, така и фармацевтичната компания коментираха съдебната заповед , като Брюксел заяви, че потвърждава позицията си, а AstraZeneca заяви, че приветства резултата, посочи BBC.

Двудозовият препарат на Oxford-AstraZeneca е една от големите три ваксини, заедно с тези, разработени от Pfizer-BioNTech и Moderna, и има най-големия обхват в световен мащаб.Съдията от Първоинстанционния съд в Брюксел разпореди AstraZeneca да достави общо 80,2 милиона дози до 27 септември.

Ако компанията не го направи, се казва в заповедта, тя трябва да плати неустойка от 10 евро (8,5 британски лири; 12 долара) за недоставена доза.

Искането на ЕС за 120 милиона дози до края на този месец не беше прието.

Приветствайки съдебната заповед, AstraZeneca заяви, че вече е доставила повече от 70 милиона дози на ЕС и „значително ще надвиши“ 80,2 милиона дози до края на юни.

Компанията отбеляза че заповедта признава, че „трудностите, изпитани от AstraZeneca в тази безпрецедентна ситуация“ са оказали „значително въздействие върху забавянето“ на доставките на ваксини.

„AstraZeneca сега очаква с нетърпение обновеното сътрудничество с Европейската комисия за подпомагане на борбата с пандемията в Европа“, добавиха от компанията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също приветства заповедта, но заяви, че потвърждава становището на Комисията, че AstraZeneca не е изпълнила ангажиментите, поети в договора.

„Добре е да се види, че независим съдия потвърждава това“, каза тя. „Това показва, че европейската ни кампания за ваксинация не само осигурява ежедневно за нашите граждани. Това също така показва, че е основана на стабилна правна основа.“

Адвокат, представляващ ЕС, заяви, че съдебната заповед означава, че AstraZeneca трябва да използва и британска фабрика Oxford Biomedica, за да достави ваксини Covid-19 в ЕС, ако е необходимо. Фабриката е използвана за доставка на ваксината във Великобритания.

Наред с другото, в съдебната заповед се казва: „Изборът да се монополизира площадката в Оксфорд в полза на Обединеното кралство и по този начин да се лиши ЕС от изрично предвидена производствена площадка изглежда още по-неблагоприятен. “

Но AstraZeneca казва, че съдебното решение не задължава компанията да използва завода в Оксфорд BioMedica, за да изпълни договора си с ЕС.

Очаква се още едно съдебно решение през септември дали AstraZeneca е положила всички усилия да изпълни предварителното си споразумение за покупка с ЕС.

Първоначалната цел за юни от 300 милиона дози беше договорена в преговорите миналото лято, но след това беше намалена от AstraZeneca на 100 милиона поради производствени проблеми и ограничения за износ. Това намаление накара ЕС да отправи искане за 120 милиона дози.

Сн. BBC

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук