-2.9 C
София
четвъртък, януари 13, 2022
НачалоVIP styleКосмонавт изкара 311 дни в космоса, забравен от света

Космонавт изкара 311 дни в космоса, забравен от света

Този човек, против волята си, станал последният гражданин на СССР. Докато бил в космоса, родината му се разпадна. Той бил принуден да постави световен рекорд за това, че е в космоса. Нямало начин да го върнат на земята. Просто му е отказано да се върне на земята. Казали му: държавата, която те е изпратила в космоса, сега не съществува. Докато траеше превратът в Москва, станцията MИР продължи да се върти около Земята.

Станцията станала негов дом и последното парче от СССР. Четири месеца преди това СССР го изпратила в космоса от съветския Байконур. Мисията му е била предвидена за пет месеца. Не го подготвяли за повече. Сривът на страната нанесе огромен удар на космическата индустрия. На Сергей беше казано, че страната няма пари, за да го върне. MCC го помоли да остане възможно най-дълго.

Беше му много трудно, тъй като беше в орбита повече, отколкото трябвало, което можело да навреди на здравето му. Последствията са много сериозни – космическа радиация, риск от рак, отслабване на имунната система. При желание Сергей можел да напусне МИР по всяко време – имало спасителна капсула. Но това би довело до гибелта на самата станция. Сергей останал на поста си. Мисията му продължи два пъти по-дълго – 311 дни.

Вместо четири планирани полета до станцията МИР бяха изпратени само два.

В Русия започна хиперинфлация. Правителството продаваше всичко, което можеше, включително място за станцията MIR. Япония купила място на станцията за 12 милиона долара, Австрия за 7 милиона долара. искали да продадат и станцията, докато тя все още бе в изправност.

Всички членове на екипажа се прибраха у дома, с изключение на Сергей Крикалев. Той е заменен, когато мястото му е закупено от Германия под ръководството на бордовия инженер за 24 милиона долара.

Сергей Крикалев се завръща у дома на 25 март 1992 г. След кацането от капсулата излиза мъж с буквите СССР на скафандър. В ръцете си той държал знамето на Съветския съюз. В докладите се казва, че изглеждал изтощен, кожата му била с цвят на бледо брашно. Четирима души му помагали да слезе на земята.

Мястото, където той се приземил, в покрайнините на Аркалик, престанало да бъде съветска територия и се превърнало в Казахстан. Родният му град Ленинград станал Санкт Петербург. С Голямата си съветска космонавтска заплата от 600 рубли вече можел да купи килограм наденица.

След две години той ще получи титлата „Герой на Русия“. Малко по-късно той ще стане първият руски космонавт, който лети на совалката на НАСА. След още две години той ще бъде пръв на станцията на МКС.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments